Varför har man avloppsanläggningar?

av | 20 Januari, 2017

Kanske har du nån gång funderat över vad som egentligen händer med det smutsiga vattnet när du spolar i kranen eller toaletten. Och hur blir vattnet som du dricker från kranen så rent och fräscht? Detta är en fascinerande och viktig process. I vissa fattiga delar av världen saknas avloppsanläggningar fortfarande, men i Sverige är lagarna runt avlopp strikta. Anledningarna till detta är ganska självklara. Alla vill ha rent dricksvatten i kranarna som man inte riskerar att bli sjuk av. Det är också en miljöfråga; man vill ha rena hav, sjöar och vattendrag som djurlivet kan frodas i.

I vår tid släpper människor ut mycket mer miljöpåverkande ämnen i kloakerna, och att rena vattnet från dessa innan det släpps ut igen är av högsta vikt. Otillräcklig vattenrening kan bland annat orsaka övergödning, spridning av sjukdomar och orent dricksvatten i kranarna.

Hur fungerar avloppsanläggningar?

De flesta hushåll är anslutna till en kommunal avloppsanläggning. Det är en plats dit det använda och förorenade vattnet hamnar för att renas. Vattnet renas på två sätt: mekaniskt genom olika galler och filter, och kemiskt, som till exempel innebär att man blandar i en fällningskemikalie i vattnet. När det har gått igenom flera olika processer som var och en ska rengöra vattnet från olika typer av föroreningar, så rinner det till slut ner i den vattenkälla där vattnet kom ifrån. Det är ofta en sjö i närheten av kommunen.

Ett lite ovanligare alternativ är att ha enskilt avlopp. Man har då skyldighet att själv sörja för att vattnet renas ordentligt. Man blir då kontrollerad av bygg- och miljökontoret i sin kommun för att de ska se att ditt avloppssystem fungerar bra.